האם קיימת שיטה לגרום ליותר חדשנות בעסק שלכם?

הפוסט הזה הוא מהארכיון שלי, נכתב בשנת 2011 אבל עדיין מעלה שאלות מעניינות בנוגע לחדשנות.

מה זה חדשנות?

להלן מספר הגדרות שמצאתי בספרים ודרך אנשים:

חדשנות יכול להיות רעיון יצירתי, פריצת דרך טכנולוגית, המצאה חדשה, מודל עסקי חדש. להשתמש בכלים מסויימים בדרך יצירתית וחדשה.

עבורי חדשנות הוא ליצר ערך משמעותי, לעצמי, לחברה או ללקוח.

ליצר גדילה והתפתחות כשהדבר מולו אני עומד תקוע ללא יצירתיות. מחשבה מעבר לגבולות הרגילים בהם רוב האנשים מרשים לעצמם לחשוב, להעז.
וקשה להיות חדשני, במיוחד בתוך החברה המערבית שלנו, הרבה מרכיבים משפיעים על זה.

 אשמח רגע לשתף אתכם בחויה אישית שאני נתקל בחיים האישיים המשפחתיים ובקריירה. (או יותר נכון נתקלתי בעבר)

במקרים רבים, בהם אני מעלה רעיון חדש, כיוון חשיבה מסויים שמעט פונה לכיוון אחר מהנורמה המקובלת, אני מקבל מבטים מוזרים, כאלה שגורמים לי לחשוב האם סיפרתי בדיחה? האם אמרתי משהו לא בסדר? לא במקום?

לרוב, אני מצליח לזהות מדוע הרעיון “לא עבר”, מדוע המסר שלי לא נקלט.
אם האדם שאתה מסביר לו לא מבין, סימן שלא הסברת מספיק טוב!

למדתי לאורך שנים איך להעביר את המסר, בד”כ יש שיקולים סביבתיים ושיקולים הנובעים למצב הרגשי, למצב הזמן ביום בשבוע ואפילו בחודש. לאחר מכן יש שיקולים שנובעים מההיכרות האישית וההנחות המובנות בשיחה שלנו עם אותו בן אדם. אבל האמת שזה רעיון לפוסט אחר לגמרי בנוגע להעברת מסרים.

אם נחזור לדבר על חדשנות, ונניח שכבר הבנתי איך להעביר את המסר שלי, הדבר הבא הוא לייצר רעיונות חדשניים.
ונחזור שוב לענייננו.

מה זה חדשנות?

התכוונתי כאן להעתיק את ההגדרה מויקיפדיה, אך להפתעתי גיליתי שאין ערך שכזה בעברית, חיפשתי באנגלית ותירגמתי לכם דרך המתרגם של גוגל:
חדשנות היא יצירה של מוצרים, תהליכים טובים יותר או יעיל יותר, שירותים, טכנולוגיות, או רעיונות, אשר יתקבלו על ידי שווקים, ממשלות והחברה.
בספר אחר מצאתי שכותבים: חדשנות היא התהליך של יצירת ערך חדש ללקוח והעברתו לשוק (באנגלית זה נשמע הרבה יותר טוב :HOME RUN)

האם יש תהליך מסוים שאם תעלה עליו, תוכל להיות “חדשן”, לייעל תהליכים ולפרוץ גבולות?

באופן אינטואיטיבי מרגיש שכדי לעשות משהו חדשני חייבים להיות מאוד יצירתיים. והרי קשה ללמוד איך להיות יצירתי.. צריך פשוט להיות. אז איך בעצם יוצרים חדשנות?

אדבר קצת על פיתוח חדשנות בתוך עסק. מה שאגיד יהיה תקף לכל עסק/חברה/ארגון, בין אם מדובר בעסק של אדם או שניים, בחברה מסחרית או ממשלתית ואפילו בצבא.

האם ניתן לפתח שיטה לפיתוח חדשנות בתוך הארגון שלכם?

בכל השנים בהן רכשתי ניסיון בארגונים גדולים, וגם כשעבדתי לבד כעצמאי, הבחנתי שבכל מקום יש מה לשפר ואיך להתייעל.

במידה ויש לכם חלק בארגון כזה או אחר, אני מבקש מכם לחשוב לרגע על הדבר האחרון עליו אמרתם לעצמכם: “איך זה יכול להיות?” או “זה בזבוז אדיר של זמן”, “אם היו עושים את זה ככה אז…”

לכל אחד יש את הרגעים האלה בהם הוא רואה פער מסוים, וחושב שאם רק היו מנסים לשנות אותו אז הדברים היו יעילים יותר.

בדרך כלל התחושה הזו מופיעה כאשר לא נוח לנו. כאשר אנו צריכים להישאר בעבודה עד מאוחר או לבוא מוקדם רק בגלל שהדברים מתנהלים בחוסר יעילות. לבצע לפחות 20 שלבים עד שמשהו מתבצע, כשבפנים מרגיש לנו שאם רק הדברים היו אחרת היה אפשר להשיג את אותה התוצאה בהרבה פחות מאמץ ואפילו להשיג תוצאות הרבה יותר טובות.

המוח קודח לנו ומנסה למצוא דרכים יעילות יותר. איך משפרים את המצב? אבל אז, אצל רוב האנשים, מתגנבת לה מחשבה קטנה ואומרת: אין לך סיכוי. אין מצב לשנות את מה שמתנהל ככה שנים. או “למה נראה לך שדווקא אתה תצליח?” או יותר גרוע – מה אכפת לך? אם כולם מתנהלים ככה.. תקטין גם אתה ראש… אנחנו מרגישים שכמעט בלתי אפשרי להניע מערכת לשינוי. אפילו אם מדובר בשותפות קטנה, ועל אחת כמה וכמה אם מדובר בארגון גדול… מי שנעצר פה כנראה שלא יגיע לחדשנות לעולם.

אבל הרי אנחנו רוצים להיות חדשנים, יעילים, מתקדמים, מובילים! וככה אנחנו רוצים שגם העובדים שלנו יהיו.

אז האם ניתן לפתח שיטה לפיתוח חדשנות בתוך הארגון שלכם?

אני רוצה להציג בפניכם דוגמא למעשה של ייעול המערכת ואולי גם לחדשנות שעשיתי לפני יותר מ-10 שנים:

בתקופה ההיא עבדתי בחברת תוכנה ליד קניון רמת אביב, שייצרה תוכנה לפאלם פיילוט (הרבה לפני תקופת האייפד והמכשירים החכמים היה כזה מכשיר למי מכם שזוכר) והמטרה של הצוות שלי הייתה לאסוף מידע עבור המתכנתים, לטובת בדיקות המכשיר (צוות סגמנטציה).

היינו מקליטים חומרים מאנשים שונים, בשפות שונות. את הקובץ שהתקבל היינו צריכים להכניס לתוכנה, לחכות שעתיים ולקבל קבצים קטנים אשר מועברים לצוות הבדיקות. בשעתיים האלו אני והמחשב שלי לא היינו יכולים לעשות יותר מדי, ובמידה ולא היה לי בן אדם אחר להקליט או משהו אחר להתעסק בו, הייתי חסר מעש.

בתור בן אדם שאוהב ליצור ולעשות, חיפשתי אחר פתרון. כשדיברתי על הבעיה עם המתכנתים והבוסית שלי הם לא כל כך מיהרו לנסות למצוא פתרון יצירתי לבעיה, שכן הם לא ראו זאת כבעיה.

החלטתי לבצע מחקר סביב התוכנה (שכמובן הייתה מיושנת בהרבה מהתוכנות שאנו רואים היום, מדובר עוד לפני שבאמת גילינו בארץ את האינטרנט. מצאתי דרך לתכנת את התוכנה שעבדתי איתה, כך שתוכל לשרשר בין מספר קבצים (כיום ניתן לראות את הפתרון הזה בעיקר בתוכנות להמרת קבצי וידיאו). כך הייתי מרכז מספר קבצים יחד ולפני שהלכתי הביתה הייתי מפעיל אותה. כשהגעתי בבוקר למחרת הכל כבר היה מוכן להמשך טיפולי.

כך תמו להן שעות בזבוז הזמן! הצלחתי להשיג מקסימום יעילות (שוב, במונחים של אז…) והמוח שלי התפנה להמשיך לחשוב איך ניתן לשפר את הצוות, לתת ערך טוב יותר ללקוחות שבמקרה הזה היו המתכנתים ולשפר את ניהול המידע שעבדנו איתו.

אמנם עזבתי את החברה כדי להתגייס לקורס טייס, אבל הותרתי אחרי רושם של אדם יצירתי ומשפיע. ובינינו, הרגשתי שהצלחתי לפרוץ אצלם מעט את הקיבעון המחשבתי.

האם זאת חדשנות?

בדוגמא הזאת, חלק מתפקידי היה להמתין שהמחשב יעבוד. אבל ההסתכלות שלי על ההמתנה הזאת כ”בעיה” היא בעצם המעשה ה”חדשני” שלי. כשראיתי את הבעיה, והיה לי את הדרייב לנסות להתייעל, הדרך לפתרון החדשני מיהרה להגיע.

אנשים נוטים להרים גבה כלפי מישהו שפתאום מגיע עם רעיון שנראה להם לא הגיוני ואפילו טיפשי, סתם כי הוא שובר איזו תבנית שיש להם בראש. מזל שבמקרה הזה היה לי זמן לעבוד על פתרון, הרי שילמו לי כדי להמתין שהמחשב יעבוד…

טוב, נסחפתי קצת עם דוגמאות במטרה לעורר שאלות, אבל העניין עדיין לא פתור, האם ניתן לייצר שיטה לפיתוח חדשנות? מרגיש לי שכן ובפוסטים הבאים נמשיך לבחון זאת.

כתיבת תגובה