כחלק מעבודת פיתוח ושיפור האתרים, חשוב מאוד לדאוג לבריאות האתר.
זה הגיוני וברור שאנחנו רוצים שהאתר יהיה מהיר. כמו שאנחנו רוצים להיות תמיד בריאים.
אבל על מנת שנדע איך מתי וכמה להשקיע (זמן או כסף) בתהליך אני אסביר את השיקולים שלי ומקווה שזה יתרום לתהליך העבודה, שיקולים וההחלטות בפרויקט שלך.
למה זה נושא מורכב (באופן יחסי) ?
אם יצא לך לנסות לעשות אופטימיזציה למהירות של אתר וורדפרס כנראה שכבר הבנת שיש הרבה מידע בנושא אבל לי לפחות לא יצא למצוא פתרון אחד אולטימיטיבי שכולם יכולים להמליץ עליו. זה נובע מכמה סיבות שחלקן:
- כל אחד עובד בסביבה שונה של וורדפרס. תבנית תוספים ועוד. השילוב שלהם יכול לקבוע הרבה לכן כל מהלך של אופטימיזציה צריך לקחת בחשבון את המשתנים השונים.
- אחסון – זה הבית של האתר שלכם וזה מכריע בתפקוד הבריא של האתר שלך. בשרת אחסון שיתופי, אתרים אחרים שותפים לאותם משאבים כמוך (אחסון שיתופי – הגיוני) ולכן יש משתנים שלא נוכל לדעת.
כמובן יש עוד סיבות אבל אני אמשיך לעיקר הבדיקה אחרי שקצת נתתי רקע.
אני בודק אתר חדש שאני בונה והחלטתי שמיד אחרי ההתקנות של התוספים הראשונים אני רוצה לדעת (בגדול) את הציונים שאני מקבל.
האחסון הוא שיתופי ונמצא באירופה (לא סגור בדיוק איפה, אולי אמסטרדם) הבדיקה המרכזית שאני עושה (כי אין סוף לכלים שבודקים את הנתונים האלה ) זה דרך אתר pingdom.
אבל לפני שאני בודק את תפקוד האתר אני רוצה לדעת איך השרת מתפקד.
בכלי הזה – bitcache אני בוחן את ביצועי השרת והנה התוצאות:
בדיקה נוספת לדומיין אחר (באותו שרת) רק כי אני חייב לוודא שזה באמת עובד והנתונים כמעט זהים (בדיקות בהפרש של כמה דקות אז יש מצב שיהיה טיפה שונה)
עדכון:
בדיקות מהירות של אתר וורדפרס מסויים ותהליך של שיפור הביצועים של האתר
בחרתי לעשות בדיקה ראשונה עם אתר ראשוני. מיד לאחר ההתקנה של התבנית.
בפרויקט שלך תוכל לבחור כל setup שתבחר, החשוב זה לבצע מעקב כבור כל קונפיגורציה ולקבל הערכה כמה אפשר לשפר ומה צורך הרבה זמן וגורם לאתר שלך להאט.
במהלך הבדיקות אני מסתכל על נתון עיקרי שהוא זמן העליה של האתר (כשאני יודע שככל הנראה זה מורכב מזמן התגובה של השרת, משהו שאין לי שליטה עליו למעט לעבור שרת) והנתון השני שיופיע לנו זה ציון איכות הביצועים.
מצב מוזר (לפחות לי בינתיים) זה שבבדיקה הראשונה כשהייתי עם 4 תוספים פעילים, קיבלתי ציון 100, בעוד שבבדיקה השניה המהירות קוצצה פי 2 (מ711 ל 400) אבל הציון ירד ל 87. תכף תראה.
אז הנה הממצאים הראשונים:
התקנתי תבנית generatepress יחד עם מספר מצומצם של תוספים שאני צריך (עדיין לא הכל) >
*הערה: זה לא קריטי התבנית והתוספים שאני הפעלתי, זה יותר חשוב לך לדעת ולעקוב מה עובד עבורך, אני מציין פה מדי פעם את שם התבנית או תוסף אבל הרעיון המרכזי זה לעשות מספר בדיקות ולהתחיל להרגיש מה עובד טוב יותר לאתר שלך. כלומר, שים לב לדרך ולתהליך ופחות לתוסף כזה או אחר)
בדיקה ראשונה – אתר עולה ב 711ms –
אחרי שהתחלתי לבדוק, הבנתי את הנקודה הקודמת שאני צריך ללמוד את המהירויות של השרת שלי. (וזה בעצם התמונה הקודמת שראית. עכשיו אני מבין שהשרת כנראה מעקב את האתר בסביבות ה 200 ms בממוצע גס כלפי עיקר השוק שנמצא באירופה וארה״ב.)
אני גם לוקח בחשבון שאין כאן נתון של ישראל אבל עם הזמן אני כבר אקבל את הערכה של שיפור המהירות. (כותב לעצמי גם ללמוד איך בודקים מהירות הגעה לשרת מהמיקום שלי ואז זה מדייק את הנתון, עד שאלמד בינתיים אני בוחן וחוקר את הביצועים ואיך לשפר אותם)
לאחר מכן הסרתי את כל התוספים, התבנית נשארה generatepress
הבדיקה הראת מצב יותר טוב > מהירות 400 במקום 800 אבל ציון האיכות ירד. מוזר.
עכשיו הפעלתי רק תוסף אחד שמטפל בשיפור המהירות והביצועים:
אפשר לעשות שיפור ואופטימיזציה על מספר נתונים, אבל זה יכול לשגע אותנו.
האם אני עושה אופטימיזציה כדי שאנשים ייראו שהציון שלי גבוה? או יותר הגיוני לי הגישה שמתייחסת רק ל load time שזה בעצם הזמן שלוקח לאתר לעלות.
אז מה למדתי בינתיים?
- השרת שלי בינוני, אני בשיתופי ובהחלט יכול לשפר את ה200 ms שלוקח לשרת להגיב.
- תוספים בהחלט משפיעים על העלאת האתר, גם כאשר לא השתמשתי בהם בפועל באתר (כל השינויים התבצעו רק על ידי הפעלה וכיבוי של התוסף)
- ציון האיכות משתנה כנראה על בסיס פרמטרים שונים שלוא דווקא משפיעים על המהירות.
בהמשך אני אבצע תהליך דומה אחרי שאכניס תוכן לאתר ואשתף פה.
בינתיים למדנו קצת על המהירויות ומה צריך לצפות מאתר ראשוני מאוד עם מעט או בלי תוספים.
הבדיקה נעשה עם התבנית החינמית של generate press שהיא מאוד ממולצת ומהירה.
עכשיו מתחשק לי בדיקה אחרונה (שתיים) וזה אומר 5 תוספים ראשונים שאחד מהם זה אלמנטור והתוצאה:
עכשיו נעבור לתבנית astra לראות האם יש שינוי (רואים שהשינוי אפסי וזה הגיוני כי האתר ריק)
ובדיקה אחרונה (כן, אני נסחף לפעמים בכמות הבדיקות – אם כבר אז כבר…) ועכשיו נעבור לתבנית המקורית של וורדפרס tweenty seventeen
אפשר לראות שהנתונים כמעט זהים, שינוי ברור זה הגודל של העמוד שקפץ בגלל הוספה של התמונה שמגיעה עם התבנית.
אז החלטתי לבדוק עוד פעם את התבנית הזאת (seventeen) הפעם הורדתי את התמונה (שכנראה עולה משרת אחר כי היא לא נמצאת אצלי בתיקיות) והנה התוצאות:
רואים שהגודל של העמוד ירד, לא כמו התבניות האחרות ומצד שני המהירות קצת איטית יותר. (קצת מוזר אז החלטתי לבדוק שוב, מרווחי הזמנים יכול להשפיע במקרה הזה)
אוקי זה כבר יותר הגיוני. עכשיו אני יודע מה בראש שלך. מעניין לראות מה קורה אם אני חוזר לתבנית המקורית שאני עובד איתה – generatepress – אז יאללה אני בודק שוב. אחרי הכל אני באמת מאמין שבדיקות חוזרות יכולות במרווחי זמן קצר יכולות ללמד אותנו מגמות ולבדוק פעם אחת בזמן מסויים לא מלמד כמעט כלום (אם אין נתונים להשוואה)
אז הנה אני חוזר למצב הרגיל שהאתר ממשיך ממנו, ואעדכן בהמשך (בלי נדר) בהתקדמות האתר והבדיקות מהירות שלו.
(כל הבדיקות שאני מציג כאן מתבצעות אחת אחרי השניה בצורה יחסית מהירה תוך כדי התיעוד הזה)
הבדיקה האחרונה – תבנית גנרטפרס עם 5 תוספים ראשונים שלי שאחד מהם הוא תוסף האופטימזציה:
יאללה – מתאים לי להתחיל ככה. זמן יעד בהמשך כשהאתר מוכן הוא פחות מ 2 שניות. ציון איכות פחות מעניין אותי כרגע.
שוב נקודה שחוזרתי לי בראש (ואולי לא הבחנת בזה אז אני חוזר) בבדיקה הראשונה שעשיתי היו 4 תוספים ראשונים – ראיתי ציון איכות של 100 ומהירות של 711 בעוד שבבדיקה האחרונה, הוספתי תוסף של אופטימיזציה וקיבלתי 98 בציון האיכות וזמן כמעט זהה 708.
אחת ההנחות שלי היא שככל שאני אוסיף עמודים קישורים תפריטים תמונות ועוד ההבדל יתפתח לטובת התוסף. כרגע אני מכבה אותו מתחיל לעבוד.
עוד אעדכן בהקשר של שיפורי המהירות בשרת וההשפעה על מהירות האתר והביצועים שלו.