מעקב ומדידה עם גוגל אנליטיקס אחרי הבלוג והאתר כדי לייצר תוצאות

מטרת המדריך הזה היא להסביר את חשיבות המדידה והמעקב של אתרי אינטרנט ובאופן ספציפי של הבלוג הזה (בתור דוגמא) על מנת להמחיש ולדייק את החשיבות של הרעיון הידוע ״מה שאנחנו מודדים גדל״ או יותר נכון, מה שלא נמדוד לא נוכל לשפר (או יהיה קשה לשפר). תהנו.

למה צריך למדוד?

המטרה של אתרי אינטרנט היא לגרום ליותר אנשים להחשף אליהם מצד אחד ובנוסף לגרום ליותר אנשים להפוך לעוקבים, נרשמים ברשימת התפוצה וכמובן בקצה לקוחות מרוצים.

אז המדריך / פוסט הזה זה התיעוד שלי שבו אני כותב מה אני רוצה לעקוב למדוד ולשפר כדי לוודא שהתוצאות השיווקיות והעסקיות שלי משתפרות.

לפני שאני יורד לפרטים בנוגע לבלוג הזה, בגדול אתרים רוצים למדוד כל מיני סוגים של נתונים. בשפה המקצועית זה נקרא KPI – key parametes indicators כלומר בעברית, המדדים שאותם נבחן לאורך זמן.

לדוגמא: בבדיקות דם יש לנו מדדים מסויים כמו ברזל, סוכר בדם ועוד נתונים שאנחנו מתחייסים אליהם. באתר יש לנו המון פרמטרים אחרים שאותם נרצה לבחור למדוד.

עכשיו למה צריך לבחור? כי בסופו של דבר מדובר בטכנולוגיה. ומדידה באתרים בדרך כלל נעשית על ידי הטמעה של כלים שעוקבים אחרי מה קורה באתר. הנפוץ מכולם זה גוגל אנליטיקס.

יש כמובן כלים נוספים שיכולים להחליף את האנליטיקס או יותר מזה להרחיב את יכולת המדידה והמעקב שלהם. אבל ברמה הבסיסית המדריך הזה מדבר על פרמטרים למדידה באנליטיקס.

גילוי נאות: אני חבר קולגה ואוהד של שוקי מן שיש לנו היסטוריה ארוכת שנים וחלק מהנושאים שאני אכתוב מגיעים מתוך הקורס המעולה שלו על גוגל אנליטיקס.

אוקי אז עד עכשיו הבנו שצריך להחליט מה אנחנו רוצים למדוד, וגם הגדרנו שנעשה את זה בעזרת גוגל אנליטיקס (וגם הבנתם שאני לומד את זה מאחד התותחים בתחום) אז אחלה מתחילים:

רגע על ההיסטוריה של גוגל אנליטיקס:

גוגל אנליטיקס עבר שינוי משמעותי בסוף 2020 כאשר נכנס גוגל אנליטיקס 4 במקום הפרוטוקול מדידה שהיה קודם לכן שקראו לו יוניברסל. מדובר בשינוי משמעותי ואפשר לומר שינוי מהשורש של הדרך שבה מודדים.

במדריך אני מתייחס ומתאר את האפשרות למדוד בעזרת גוגל אנליטיקס 4 מכיוון וזה הטכנולוגיה החדשה שמאפשרת מדידה חכמה יותר מאשר היה אפשרי קודם לכן.

אז מה מעניין אותי למדוד בבלוג הזה?

אוקי זאת השאלה המרכזית שאני רוצה לפענח עם עצמי.

האתר הזה הוא בלוג, כלומר מבוסס תוכן. יש מאמרים כמו זה, פודקאסט שזה תוכן להאזנה ויש גם סרטונים. יש עמודים שבהם אני כנראה אציע כל מיני דברים כמו מתנה חינמית (לא מתלהב על השם אבל זה מה שכולם מכירים) שמכניסה מתעניינים שרוצים ממני עוד מידע שאני נותן דרך המייל בלבד

הצעות נוספות יכולות להיות מתעניינים שרוצים את העזרה האישית שלי ומשאירים פרטים בטופס צור קשר אולי בהמשך יהיו רכישות (למרות שכרגע אני לא אתמקד במדידה של רכישות כי בשלב זה אין באתר חנות או רכישות של קורסים וכדומה ואולי יהיו בהמשך)

אז מה אנחנו רוצים למדוד באתר תוכן, בלוג אתר תדמית או איך שתרצו לקרוא לזה?

שוקי עשה רשימה די מגניבה של פרמטרים שאפשר למדוד ואני מסתכל עליה ובוחר מה שאני חושב שמתאים לי. הוא מבקש מהתלמידים שלו לבחור לפחות 3 אבל אני הולך לבחור קצת יותר כדי להיות יותר מדוייק בתהליך הזה.

רשימת הפרטמטרים למדידה:

#1 הנושא הראשון שאני רוצה לעקוב אחריו זה החשיפה של הבלוג שלי בפני גולשים לכן אני מגדיר את זה בתור ״מדדי התנועה״

מדדי התנועה שלי יהיו:

מספר גולשים באתר – כמה יוזרים צופים באתר שלי בכל חודש, או בכל שבוע?

אחוז גולשים חדשים – כמה יוזרים חדשים מגיעים לאתר שלי? יכול להיות שאותם הגולשים חוזרים ומבקשים בבלוג אבל הפרמטר הזה יבדוק עבורי כמה אחוז מהגולשים הם חדשים כלומר מבקרים בפעם הראשונה. מן הסתם כל מי שיש לו תוכן באתר רוצה שבכל זמן נתון, שבוע חודש או שנה יהיו גולשים חדשים שנחפשים לאתר

כמות עמודים נצפים – אני רוצה לדעת כמה עמודים נצפים באתר שלי מתוך מטרה לגרום לכל גולש לעבור בין עמודים, לקרוא לצרוך תוכן ללמוד ולהתחבר לתוכן, אחרת מה המטרה של כל זה?

בנוסף בנוגע לתנועה אני ארצה לראות איזה מילות מפתח מזרימות את התנועה לאתר שלי, בשביל זה אני אצטרך לבדוק את הכלי שנקרא google search consle (גוגל סרץ קונסול) שבעבר היה נקרא web master tools. הכלי הזה מאפשר לי לראות את הביצועים של האתר שלי במנועי החיפוש וייתן לי את המידע איך לעשות את תהליך קידום האתר אפקטיבי יותר כדי לקבל יותר חשיפה לקהל חדש שמחפש תוכן דומה לשלי בגוגל. (החלק הזה הוא פחות קשור לתהליכי המדידה באנליטיקס אבל היה חשוב לי לציין שמבחינתי זה חלק מתהליך המדידה והבדיקות שאני צריך לעשות כדי לשפר באופן מתמיד את התנועה לאתר שלי)

#2 הנושא השני אחרי ״תנועה״ יהיה מדד המעורבות עם התוכן.

כלומר בפשטות זה למדוד את איכות התוכן והזרימה באתר:

הפרמטרים עבור זה יהיו:

גלילה – הנתון הזה ידווח לי כמה הגולשים באמת מעמיקים בתוכן. בתיאוריה כרגע זה ברור לי שאני רוצה לראות דיווח שהגולשים גוללים בעמוד ומניח שזה יאפשר לי לראות איזה תכנים יותר מושכים וכתובים נכון לעומת תכנים שפחות גורמים לגולשים להעמיק לקרוא ולגלול את העמוד.

bounce rate – באונס רייט זה מדד שמתאר את כמות הגולשים שמגיע לדף מסויים והוא יוצא ממנו מבלי לעבור לדף אחר באתר. זה לא אומר שהתוכן לא איכותי אבל זה נתון שאני צריך לעקוב אחריו, לדייק את המעקב עבורו כדי באמת להבין שגולש שמגיע לאתר שלי לא יוצא מייד חזרה לגוגל או מאבד עניין מהר כי הוא לא מצא את מה שהוא מבקש.

לסיכום המדד הזה במידה וזה קצת מבלבל – אני רוצה במדידה הזאת להבין שהגולשים מגיעים לתוכן שבאמת רלוונטי אליהם והם יודעים איך להתקדם לתוכן אחר. אם מישהו הגיע לתוכן וקרא ואז יצא מבחינתי זה פחות טוב ואני רוצה שהוא יקרא עוד פוסט, יירשם לרשימה שלי או יתעניין ואם זה לא קורה זה אומר אולי שאני צריך לייצר לו ״טריגר״ שיעזור לו להתקדם איתי ללמוד ממני להעמיק את הקשר איתי.

זמן ממוצע בצפייה בעמוד – זה פרמטר קצת טריקי מבחינת הדרך שבה ניתן לעקוב אחרי גולשים באתר אבל כדאי יהיה להשקיע בנתון הזה כדי לקבל תמונה יותר אמיתית עבור איכות העמודים והגולשים שקוראים אותם.

הערה: כלי המדידה הם טובים אבל עדיין יש להם מגבלה, הדרך הרגילה לבדוק כמה זמן גולש היה בעמוד מסויים היא כשהוא פעם ראשונה נכנס לתוכו (ואז העמוד נטען אצלו לראשונה וגם קוד המעקב של אנליטיקס) אבל המעקב חייב לקבל טריגר כלשהו למעבר לעמוד אחר באתר (שם גם יש את אותו הקוד) ואז המעקב מייצר מרווח של זמן עבור העמוד שבו הוא גלש. אבל אפשר להבין מזה (למי שלא הסתבך עד עכשיו) שמדובר בפרמטר שקשה למדוד כי מה קורה עם המדידה של העמוד האחרון בו הוא גלש? יכול להיות שהוא הגיע לעמוד מעניין , קרא צפה או שמע תוכן במשך 5 דקות ואז עזב את האתר או משהו דומה – אבל הנתון הזה של אותן 5 דקות לא בא לידי ביטוי כי לא היה מעבר לעמוד אחר. לכן צריך להתאמץ קצת באנליטיקס כדי כן לייצר את המדידה הנכונה עבור הנושא הזה של ״זמן שהייה בעמוד״

זמן ממוצע לביקור באתר – נושא דומה לנקודה הקודמת רק שזה מסכם את סך כל הזמן שהגולש ביקר באתר שלי

real reading – חידוד ששוקי נותן בהסברים שלו שבעצם הנתון של הגלילה הוא נחמד אבל מה קורה אם גולש גולל מהר כי הוא סורק את התוכן ? אז הנתון הזה בהנחה שהטמענו אותו נכון יכול לתת אינדיקציה טובה יותר שמתחשבת בזמן הקריאה לצד הגלילה כדי להבין באמת כמה זמן קריאה היה לגולשים בעמודים באתר שלי.

הנושא השלישי שאני רוצה למדוד זה המרות.

המרה בבלוג יכול להיות כמה דברים:

כמות הנרשמים לרשימת התפוצה שלי – פשוט וקל

כמות הלידים כלומר טפסי הצור קשר והפניה הישירה אלי כדי לקבל עוד מידע איך אני יכול לעזור לגולש להתקדם בין אם זה בתהליך ייעוץ, אימון או אולי קורסים וסדנאות.

כמות שיתופים – איזה תוכן וכמה גולשים משתפים את התוכן שלי אונליין? נכון שזה אולי שייך לנושא השני שהוא ״מדידת מעורבות״ אבל בגלל שזה יעד משמעותי עבורי לגרום לאנשים לשתף, החלטתי דווקא לקחת את זה למדידה של ״המרות״ (בהמשך אני אדע האם ההחלטה הזאת הוכיחה את עצמה או שכדאי לחשוב על המדד הזה בתור מדד ״מעורבות״)

לסיכום:

הגדרתי 3 נושאים מרכזיים שמעניינים אותי: חשיפה, מעורבות והמרות.

בכל אחד יש לפחות 3 פרמטרים למדידה והאמת שאני בקלות יכול להוסיף עוד אלמנטים למדידה כמו צפיה בסרטונים או הקשבה לפודקאטס וכדומה אבל כדי להתחיל יחסית פשוט אני משאיר את זה ככה כי הגדרתי לעצמי מקסימום 10 פרמטרים להתחיל איתם את התהליך.

עכשיו זה הזמן ללכת וליישם את המדידה עצמה

כתיבת תגובה